Sananmuunnos

Sananmuunnos eli kääntösana on sanojen alkujen keskinäiseen vaihtamiseen perustuva sanaleikki.
Sananmuunnoksissa kahden sanaryhmän (tai joskus vain kahden sanan) sanojen ensimmäiset kirjaimet yleensä kummankin sanan ensimmäiseen vokaaliin saakka vaihtavat keskenään paikkaa (esimerkiksi ''Johannes Virolainen'' – ''Vihannes Jorolainen''). Jos ensimmäisen sananmuunnossanan ensimmäinen vokaali on pitkä ja toisen lyhyt, muuttuvat sananmuunnoksessa niiden vaihtaessa paikkaa niiden pituudet päinvastaisiksi. Ideana on, että lopputulos kuulostaa mielekkäältä myös käännöksen jälkeen. Sananmuunnos voi kuulostaa tarpeeksi hassulta kerrottavaksi, vaikkeivät sen sanat sinällään tarkoittaisikaan mitään hassua. Useat tunnetut sananmuunnokset ovat sellaisia, jotka muuntavat jonkun soveliaan, mutta hieman hassulta kuulostavan ilmaisun riettaaksi tai muuten alatyyliseksi ilmaisuksi. Sananmuunnoksia voidaan käyttää myös vihjailevaan tai piilottelevaan ilmaisuun, ja laulu ”Retuperän Vihtorin talossa” on kokonaan sananmuunnoksista koottu. Sanaa ''sananmuunnos'' voidaan itsessäänkin pitää alatyylisenä sananmuunnoksena (''munansaannos'').
Suomen kielen sananmuunnoksissa takavokaaliset a-, o- ja u-kirjaimet muuttuvat usein etuvokaalisiksi ä-, ö- ja y-kirjaimiksi ja toisin päin, mikä johtuu vokaalisointu. Myös muita näennäisiä ja lähinnä kirjoitetussa kielessä ilmeneviä epätäsmällisyyksiä on havaittavissa. Esimerkiksi tekijä-sanoissa oleva j-kirjain ilmestyy toisinaan tyhjästä. Sananmuunnoksissa tärkeintä ei kuitenkaan ole kirjoitusasu tai normien mukainen ja systemaattinen rakennusperiaate vaan se, että muunnettu sana kuulostaa suomen kieleen sopivalta.
Myös muissa kielissä kuin suomessa on kääntösanoja. Tietyt suomen kielen piirteet, kuten vokaaliharmonia ja melko kapea äännejärjestelmä, tekevät kielestä otollisen kääntösanoja ajatellen. Muissa kielissä kääntösanojen idea on usein hieman toisenlainen. Englannin kieli kääntösanojen () muutamat konsonantit tai vokaalit vaihtavat paikkaa. Lopputulos muistuttaa kuitenkin suomen kielen kääntösanoja. Ranskan kieli on ominaista sanamuunnosten adoptoiminen yleiskielen käsitteiksi (''verlan'').

Kirjallisuutta


Aiheesta muualla


http://www.students.tut.fi/~penttine/sanat.html Paljon suomenkielisiä sananmuunnoksia
http://koti.welho.com/slemmett/huumori/sananmuun.html Suomenkielisiä sananmuunnoksia
http://www.fun-with-words.com/spoonerisms.html Englanninkielisiä sananmuunnoksia
http://koti.mbnet.fi/~datorhed/sananmuu.htm Sananmuunnoksia tarinan muodossa
Luokka:Sanaleikit
en:Sananmuunnos
th:คำผวนในภาษาไทย

Ivamukaelma

Parodia

Mauritiuksendodo


Mauritiuksendodo eli drontti (''Raphus cucullatus'') on sukupuuttoon kuollut suurikokoinen ja lentokyvytön kyyhkylinnut. Drontteja eli vain Mauritius Intian valtameri, Madagaskarin itäpuolella. Ihminen hävitti lajin noin 170 vuodessa.

Ulkonäkö ja koko


Ulkonäöltään drontti muistutti hieman kalkkunaa, vaikka olikin kyyhkylintu. Se kasvoi noin metrin mittaiseksi ja painoi noin 23 kilogrammaa. Sen ruumiinmuoto oli pyöreähkö. Koukkukärkinen nokka oli huomattavan suuri, noin 23 senttimetrin pituinen. Yleisväriltään lintu oli harmaa, surkastuneissa siivissä ja lyhyessä, kiharaisessa pyrstössä oli paikoitellen valkoista ja vaaleanruskeaa. Voimakkaat jalat olivat lyhyet ja väriltään keltaiset. Jaloissa oli neljä varvasta, joista kolme osoitti eteen ja yksi taakse. Kynnet olivat mustat.
Drontin äänen kerrotaan muistuttaneen nuoren Kesyhanhi ränkätystä, tosin useimpien lähteiden mukaan laji oli yleensä vaitelias.

Elinympäristö


Drontit elivät pääasiassa alavien maiden metsissä, mahdollisesti myös kukkuloilla ja rantojen lähettyvillä.

Elintavat, lisääntyminen ja ravinto


Mauritiuksendodon käyttäytymisestä ei tiedetä paljoa, koska laji harvinaistui ja katosi niin nopeasti. Se eli yleensä pareittain tai pieninä ryhminä. Drontin kerrotaan joskus kahlailleen matalissa rantavesissä, mahdollisesti syömässä vesikasveja.
Drontti pesi ympäri vuoden, mutta tuotti luultavasti vain yhden jälkeläisen vuodessa. Se oli todennäköisesti pariuskollinen ja esitti soidintansseja. Laji muni kerralla yhden munan maahan, ruohosta ja korsista tekemäänsä pesään. Molemmat vanhemmat osallistuivat poikasen hoitamiseen.
Lajin pääravintona olivat erilaiset kasvinosat, kuten siemenet ja hedelmät. Drontilla oli suuri lihasmaha, jonka avulla se pystyi hyödyntämään koviakin siemeniä ja pähkinöitä. Se nieli usein pieniä jauhinkiviä, jotka edistivät lihasmahan toimintaa. Lintu oli erikoistunut varsinkin vuoristoseuduilla kasvavan tambalacoque-puun (''Sideroxylon grandiflorum'', aiempi nimi ''Calvaria major'') hedelmiin, jonka kanssa sillä oli Mutualismi (biologia) suhde. Drontin hävittyä alkoi tämä vain Mauritiuksella kasvava puulajikin taantua, koska sen paksukuoriset siemenet vaativat lihasmahassa tapahtuvaa kulumista voidakseen itää.
Tiedosto:Dodo-Skeleton Natural History Museum London England.jpgn Natural History Museumissa.]]

Sukupuutto


Mauritiuksendodo oli ensimmäinen niistä yli sadasta Linnutlajista, joiden tiedetään hävinneen eurooppalaisten muuttoliikkeen takia. Ensimmäisen havainnon lajista tekivät portugalilaiset merimiehet vuonna 1507, jotka luulivat sitä jonkinlaiseksi joutsenet tai kalkkunan sukulaiseksi. Aiemmin runsaslukuisen drontin häviäminen alkoi Alankomaat tultua Mauritiukselle noin vuonna 1510. Pedottomassa ympäristössä kehittyneillä ja eläneillä dronteilla ei ollut kokemusta vaarallisista eläimistä, ja siksi ne lähestyivät pelottomina merimiehiä ja uudisasukkaita, jotka tappoivat niitä Ruoka. Vaikka drontin lihaa pidettiinkin kitkerän makuisena, se oli silti tervetullutta tuoretta ravintoa kuivamuoaan tottuneille merenkulkijoille. Ihmisten harjoittama metsästys ei ollut ainoa syy drontin sukupuuttoon, vaan myös uudisasukkaiden mukanaan tuomat vieraslajit, kuten sika, koirat ja rotat, saalistivat lentokyvyttömiä drontteja ja varsinkin söivät niiden munia ja poikasia. Aiemmin oletettiin, että viimeinen dodo olisi tapettu vuonna 1681,<ref></ref> mutta nykytietojen mukaan viimeinen silminnäkijähavainto lajista tehtiinkin jo vuonna 1662. Tosin joukko Britit ja Yhdysvallat tutkijoita päätteli viimeisiä havaintoja tutkittuaan 2000-luvun alussa, että laji saattoi hävitä vasta vuonna 1690.
Vuonna 2006 julkaistun tutkimuksen mukaan drontteja kuoli runsaasti pyörremyrskyyn tai tulvaan jo ennen ihmisen tuloa saarelle. Tutkijat löysivät suuren määrän dronttien ja muiden alkuperäisten eläinten Fossiili, jotka ovat peräisin samalta lyhyeltä ajanjaksolta. Mukana ei ollut kotieläinten tai muiden ihmisen tuomien lajien luita, joten joukkokuolema oli tapahtunut 2 000–3 000 vuotta sitten jonkin luonnonkatastrofin seurauksena. Pienentyneet populaatiot olivat alttiita myöhemmin seuranneille ihmisten toimille, jotka johtivatkin yli kahdenkymmenen Mauritiuksella eläneen Kotoperäisyys lintulajin häviämiseen.
Nykyään lajista on jäljellä vain luita, yksittäisiä ruumiinosia, kuten sulkia, jalkoja ja päitä, sekä muistikirjamerkintöjä ja maalauksia. Yhtään kokonaista täytettyä yksilöä ei tiettävästi ole olemassa.

Drontti kulttuurissa


Tiedosto:Coat_of_arms_of_Mauritius.svg
Mauritiuksen vaakunaan on piirretty drontti.
Lewis Carrollin Liisan seikkailut ihmemaassa -tarinassa esiintyy hahmo nimeltä ''Dodo''.
Douglas Adamsin romaanissa ''Dirk Gentlyn holistinen etsivätoimisto'' (1987, suom. 1989) tutustutaan dronttien elämään.
Valokuvaaja Harri Kallio on luonut valokuvasarjan (''Dodo ja Mauritiussaari, kuvitteellisia kohtaamisia''), jossa mahdollisimman tarkkoihin tietoihin perustuen valmistetut dodon mallit esiintyvät Mauritiuksen maisemissa. Hän sai sarjasta ''European Publishers Award for Photography'' -palkinnon 2004 ja Fotofinlandia-palkinnon 2006.
Aku Ankka pakottaa tarinassa ''Kukkia ja mehiläisiä'' (mm. Aku Ankan juhlasarjat 6) veljenpoikansa lukemaan ''Kuinka poistat ummehtuneisuuden hajun kuivista Dodon sulista'' -opasta.
Simpsoneissa johtaja Burns haluaa silloin tällöin syödä dodon munia.
J. K. Rowlingin kirjassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat dodo on ihmeotus, joka piileksii jästeiltä, ja näin tavalliset ihmiset luulevat lajin kuolleen sukupuuttoon, vaikka se elää ja voi hyvin.
Tuntemattoman hollantilaisen taiteilijan aikalaismaalaus 1600-luvulta on löytynyt.
Tiedosto:Dronte 17th Century.jpg
Kuva:Mauritiuksen_drontti_1601.jpg
Kuva:Edward's Dodo.jpg

Katso myös


Rodriguezindodo
Réunioniniibis eli "reunionindodo"
Mauritiuksenluhtakana
Muuttokyyhky

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.davidreilly.com/dodo/ The Tragedy of the Dodo
http://www.unknownexplorers.com/dodobird.php Tietoa dodosta kryptozoologia-sivustolla
Luokka:Sukupuuttoon kuolleet linnut
Luokka:Kyyhkylinnut
ar:دودو
az:Dodo
id:Dodo
ms:Dodo
bn:ডোডো পাখি
zh-min-nan:Dodo
bo:སྦྲོ་སྦྲོ།
br:Dodo
bg:Додо
ca:Dodo
cs:Dronte mauricijský
da:Dronte
de:Dodo
et:Dodo
el:Ντόντο
en:Dodo
es:Raphus cucullatus
eo:Dido (birdo)
eu:Dodo
fa:دودو
fr:Dodo (oiseau)
gl:Dodo
ko:도도
hi:डोडो
hr:Dodo
io:Dronto
ia:Dodo
is:Dúdúfugl
it:Raphus cucullatus
he:דודו אפור
kn:ಡೋಡೋ
sw:Dodo (ndege)
ht:Dodo
lv:Dodo
lt:Drontas
lmo:Raphus cucullatus
hu:Dodó
mk:Додо
ml:ഡോഡോ
mr:डोडो
mn:Дронт
nl:Dodo
ja:ドードー
no:Dodo
nn:Dronte
nrm:Dodo
oc:Raphus cucullatus
nds:Dodo
pl:Dront dodo
pt:Dodó
ro:Pasărea Dodo
ru:Маврикийский дронт
simple:Dodo
sk:Dront nelietavý
sl:Dodo
sr:Додо
sh:Dodo
sv:Dront
ta:டோடோ
th:โดโด้
vi:Dodo
tr:Dodo
uk:Дронт
ur:ڈو ڈو
war:Dodo
zh-yue:嘟嘟鳥
zh:渡渡鸟

Dodo

#OHJAUS Mauritiuksendodo

SAR

Lyhenne SAR voi viitata seuraaviin asioihin:
ominaisabsorptionopeus (), suure, joka mittaa sähkömagneettinen säteily absorptio (sähkömagneettinen säteily)ta ihmiskehoon esimerkiksi matkapuhelinta käytettäessä tai magneettikuvaus
SAR (tutka),
Saudi-Arabian rial, Saudi-Arabian rahayksikkö, valuuttakoodi SAR
Search and Rescue: SAR on yleinen kansainvälinen pelastustoiminnan lyhenne, jota käytetään muun muassa pelastusalusten ja -helikoptereiden kyljessä.
cs:SAR
da:SAR
de:SAR
en:SAR
es:SAR
eo:SAR
fa:SAR
fr:SAR
ko:SAR
it:SAR
he:SAR
nl:SAR
ja:SAR
no:SAR
pl:SAR
pt:SAR
ro:SAR
ru:SAR
sl:SAR
sr:SAR
sv:SAR

Unitauti


Tiedosto:Trypanosoma sp. PHIL 613 lores.jpg
Tiedosto:AfrTryp LifeCycle.gif
Unitauti eli afrikkalainen trypanosomiaasi on ''Trypanosoma''-suvun alkueläinten (gambianunitautiloisio ''Trypanosoma brucei gambiense'' tai rhodesianunitautiloisio ''Trypanosoma brucei rhodesiense'') aiheuttama ja tsetsekärpästen (''Glossina''-suku) levittämä tartuntatauti, zoonoosi, josta eläimillä käytetään nimitystä nagana. Sitä esiintyy lähinnä Saharan eteläpuolinen Afrikka. Noin 300&nbsp;000–500&nbsp;000 ihmistä sairastuu ja 40 000 kuolee unitautiin vuosittain. Sairautta on todettu esiintyneen 36 maassa.
Kuluneen sadan vuoden aikana Afrikassa on ollut kolme merkittävää unitautiepidemiaa. Ensimmäinen oli vuosina 1896–1906, toinen vuonna 1920 ja kolmas vuonna 1970. Vakavimmat epidemiat ovat olleet Ugandassa.
Unitautia tiedetään esiintyneen Afrikassa ainakin 1300-luku lähtien. Paul Ehrlich ja Kiyoshi Shiga kehittivät sairauteen ensimmäisen lääkkeen vuonna 1906. Lääkkeellä havaittiin kuitenkin pian mahdollinen vakava sivuvaikutus, sokeus. Unitauti oli jo lähes hävinnyt 1960-luku, mutta se on ollut taas yleistymässä viimeisten vuosikymmenten aikana.

Oireet


Unitaudin oireita ovat muun muassa kuume, päänsärky, nukahtelu ja heikotus. Edetessään sairaus voi vaurioittaa sydäntä ja munuainen. Unitauti on erittäin vakava sairaus ja saattaa ilman kunnollisia hoitotoimenpiteitä johtaa kuolemaan verrattain nopeastikin.

Tunnettuja potilaita


Yhdistynyt kuningaskunta valtiomies Alfred Milner kuoli unitautiin palattuaan matkalta Etelä-Afrikka vuonna 1925.

Katso myös


Chagasin tauti eli amerikkalainen trypanosomiaasi
Luokka:Tartuntataudit
af:Slaapsiekte
ar:داء المثقبيات الأفريقي
id:Penyakit tidur
be:Сонная хвароба
bg:Африканска трипанозомоза
ca:Tripanosomosi africana
cs:Spavá nemoc
da:Sovesyge
de:Afrikanische Trypanosomiasis
en:African trypanosomiasis
es:Tripanosomiasis africana
eu:Afrikar tripanosomiasi
fr:Maladie du sommeil
hr:Bolest spavanja
is:Svefnsýki
it:Tripanosomiasi africana umana
he:מחלת השינה
lt:Afrikinė miegligė
nl:Slaapziekte
ja:アフリカ睡眠病
no:Sovesyke
nn:Sovesjuke
pl:Śpiączka afrykańska
pt:Doença do sono
ro:Boala somnului
ru:Африканский трипаносомоз
simple:Sleeping sickness
sk:Spavá choroba
sl:Spalna bolezen
sr:Болест спавања
sv:Trypanosomiasis
tl:Aprikanong tripanosomiasis sa tao
uk:Сонна хвороба
zh:非洲錐蟲病

Taskukello

Kuva:MontreGousset001.jpg
Taskukello on pieni, taskuun mahtuva kello, joka toimii rataksilla. Taskukellon keksijänä pidetään lukkoseppä Peter Henleiniä (noin 1480–1542). Hänen luomansa taskukello tehtiin vuonna 1510. 1900-luvun alkuun asti taskukelloa käytettiin yleisesti, kunnes rannekellot syrjäyttivät sen. Nykyään taskukello kuuluu hienostuneeseen miesten pukeutumiseen.

Lähteet


Luokka:Kellot
ar:ساعة الجيب
id:Jam saku
bg:Джобен часовник
ca:Rellotge de butxaca
da:Lommeur
de:Taschenuhr
en:Pocket watch
es:Reloj de bolsillo
eo:Poŝhorloĝo
ko:회중 시계
it:Orologio da tasca
he:שעון כיס
ja:懐中時計
no:Lommeur
pt:Relógio de bolso
ru:Карманные часы
simple:Pocket watch
sv:Fickur
war:Panbursa nga relo
zh:怀表

SAR (tutka)

Tiedosto:Death-valley-sar.jpg Kansainvälinen avaruusasema SAR-tutkan väärävärikuvassa]]
SAR-tutka-nimitys tulee sanoista ''Synthetic Aperture Radar'', synteettisen apertuurin tutka eli suuren laskennallisen läpimitan tutka. Liikkuvan tutkan antennin koko on tehtävän mittauksen kannalta paljon suurempi kuin tutkan fyysinen antenni, ts. tutkan apertuuri on synteettinen. Tyypillisesti synteettisen tutkan antennin "koko" vastaa satoja metrejä luonnossa.
Tutkan antenni luodaan virtuaalisesti lentokoneen (tai esim. Lennokki) tai satelliitti liikkeellä. Erilliset kaiut tallennetaan muistiin ja käsitellään yhdessä aivan kuin ne olisi mitattu suuresta antennista. Tällöin tästä synteettisestä antennista voi tulla hyvin suuren vahvistuksen omaava ja tarkka.
File:Sarresrp.jpgSynteettinen antenni muodostuu siitä, että lentokone tai alusta, jossa tutka on, liikkuu ja pulssitutka lähettää koko ajan lyhyitä pulsseja. Jokainen pulssi edustaa antennielementtiä ja pulssien lukumäärä antennin pituutta. Syntyy näennäinen monen antennielementin ryhmä.
Tarkkuus syntyy siitä, että voidaan käyttää hyvin lyhyttä pulssin pituutta (toinen x/y-elementti on pulssin pituus) ilman, että pulssin vastaavasti pieni energia haittaa tutkan etäisyysulottuvuutta, koska pulssit integroidaan muistista "päällekkäin" ja ne kasvavat voimakkuudeltaan. Vaikutus muistuttaa suuren aukon (aperture) vaikutusta valokuvauksessa. (Tästä johtuu SAR-tutkan nimi.) Tarkkuuteen vaikuttaa myös keilan leveys (toinen x/y-elementti on keilan leveys). Hyvin kapea keila saadaan näennäisesti suurella antennilla. Lopputuloksena saadaan tarkkuudeltaan ja resoluutioltaan lähes valokuvamaisia kuvia.
SAR vaatii nykyisessä muodossaan hyvin suurta laskentakapasiteettia erillisten kaikujen yhdistämiseen eli synteettisen antennin muodostamiseen. Muistin määrä ja laskentakapasiteetti määräävät synteettisen antennin näennäisen pituuden ja siksi myös koko järjestelmän resoluution.
SLAR- ja SAR-tutkat kehitettiin toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa tiedustelun tarkoituksiin. Sittemmin SAR-tutka on otettu käyttöön mm. ympäristön ja metsien kaukokartoitus esim. helikoptereissa ja satelliitti. Satelliiteissa SAR-tutkia on maapallon kaukokartoituksen lisäksi käytetty myös Avaruusluotain, kuten Venusta tutkineessa Magellan-luotain.

Tiedustelukäyttö


SAR-tutkia on ensin käytetty tiedustelulentokoneissa, kuten SR-71 Blackbird, jossa tutka katsoi lentosuuntaansa nähden sivuun (SLAR-tutka; Side Looking Airborne Radar, suomeksi sivukulmatutka). SLAR-tutkan keila on korkea pystysuunnassa ja kapea koneen lentosuunnassa. SLAR-tutkassa suuri antenni on kuitenkin fyysinen, eli koneen sivun osan pituinen. Tällainen SLAR-tutka ei yksinään pysty samaan tarkkuuteen kuin varsinainen SAR-tutka.
SAR-tutkat ovat muutos nykyaikaisessa sodankäynnissä, koska tutka näkee yleisesti yöllä, pilvien läpi ja huonossa säässä (sade) ja suhteellisen tarkasti. Tämä paljastaa mm. vihollisen yöllä tai huonon lentosään aikana tekemät joukkojen siirrot. Merkittävä SAR-tutkasovellutus on amerikkalainen JSTARS-kone.

Satelliittikaukokartoitus


Koska pilvipeite on este avaruudesta tehtäville kaukohavainnoille, SAR-tutka on tullut suosituksi satelliittien kuvauslaitteeksi. Sen ongelma on 600–900 km:n kiertoradalta kuvattaessa heikko resoluutio.
SAR-tutkat satelliiteissa otti ensin käyttöön Yhdysvallat. ESAlla SAR-tutkia on ollut 1980-luvulla kehitetystä ERS-1-satelliitista lähtien. 2000-luvulla SAR-tutka on käytössä osassa kiinalaisista Yaogan-satelliiteista, Saksan TerraSAR-X- ja SAR-Lupe-satelliiteissa, Italian COSMO-Skymed-satelliiteissa jne. Länsimaiset satelliitit ovat yleensä "kaksikäyttöisiä" eli myös sotilaalliseen käyttöön tarkoitettuja, ja länsimaat epäilevät mm. Kiinan toimivan samoin. EU:n kehittelemässä GMES Sentinel 1 -satelliittiperheessä on aikanaan SAR-tutka.

Aiheesta muualla


http://www.sandia.gov/radar/whatis.html SAR-tutkien kehittäjän (Sandian kansallinen laboratorio) sivut
http://www.geo.hunter.cuny.edu/terrain/radarii.html SLAR-tutkan toiminnasta
http://www.vectorsite.net/ttradar.html Tutkatekniikkaa (ml. SAR ja SLAR)
Luokka:Tutkatekniikka
als:Synthetic Aperture Radar
ca:Radar d'apertura sintètica
cs:Radar se syntetickou aperturou
da:Synthetic aperture radar
de:Synthetic Aperture Radar
en:Synthetic aperture radar
es:Radar de apertura sintética
fa:رادار دهانه ترکیبی
fr:Radar à synthèse d'ouverture
ko:합성개구레이더
it:Radar ad apertura sintetica
he:מכ"ם מפתח סינתטי
hu:Szintetikus apertúrájú rádiólokátor
ja:合成開口レーダー
no:Syntetisk apertur-radar
pl:Radar z syntetyczną aperturą
ru:Радиолокационное синтезирование апертуры
sl:SAR (radar)
sv:Syntetisk aperturradar
tr:Sentetik aralıklı radar
zh:合成孔径雷达

Teen kieli

Tee on nigeriläiskongolaiset kielet. Sitä puhutaan pääasiassa Nigeriassa. Tee on erittäin läheistä sukua khanan kielelle ja sitä pidetäänkin joskus vain sen murre. Kieltä äidinkieli puhuvien ihmisten määrästä ei ole tietoa. Tee kuuluu benuekongolaiset kielet ryhmään.
Luokka:Nigerian kielet

Terveet Kädet


Terveet Kädet ("TK") on Suomi ensimmäinen ja samalla vanhin yhä toimiva hardcore punk -yhtye. Terveiden Käsien laulaja on Läjä Äijälä. Toisena alkuperäisjäsenenä yhtyeessä soittaa rumpuja Peedro. Terveet Kädet tunnetaan parhaiten 1980-luvun alun suoraviivaisista, usein vain 30 sekuntia kestävistä kappaleistaan.
Yhtye on saavuttanut maailmalla HC punk -piireissä kulttisuosiota. Muun muassa Sepultura/Soulfly -muusikko Max Cavalera on kertonut yhtyeen olevan yhden suosikeistaan. Toinen brasilialainen yhtye, Black metal-thrash metal–pioneeri Sarcófago, on esittänyt konserteissaan Terveet Kädet -covereita, joista osa on julkaistu myös yhtyeen bootlegeillä.

Kokoonpano


Läjä Äijälä; laulu
Ilari; kitara
Jani; basso
Aki; rummut

Yhtyeen entisiä soittajia


Kitara


Tiimo Viik, 1980–85
Weega, 1985–86
A. W. Yrjänä, 1986–88
Maike, 1989−2006
Lene, 2000−2006
Ilari, 2006−

Basso


Piäsky, 1980–89
Kähkönen, 1989–90
Lene, 1990−1998, 2006−2011
Puksu, 1998−2006
Jani, 2011-

Rummut


Peedro, 1980–83, 2006−
Walde, 1983–84
Tilli, 1984–2000
Luttinen, 2000−2006
Peedro (Pete); 2006-2011

Osittainen diskografia


''Rock laahausta vastaan'' (7", IKBAL 003, 1980)
''II (Terveet Kädet)'' (7", IKBAL 004, 1981)
''Ääretön joulu'' (7", Poko/Kädet 105, 1982)
''Terveet Kädet (albumi)'' (12", Propaganda records, 1983)
''Halloween'' (12", re-issue of "I" Rock-o-rama/Germany, 1983)
''Kädet Suojelee'' (7", 1983)
''Black God'' (LP, Propaganda/R-O-R license Germany), 1984)
''Yalta Hi-Life'' (LP 1984, kokoelma. Muita bändejä Varaus, Äpärät, Aivoproteesi, Kaaos, Kansanturvamusiikkikomissio)
''The Horse'' (LP, 1985; Power It Up, 2006)
''Oma koloni'' (7", 1988)
''Anno Domini (EP)'' (7", 1989)
''Live Kemi 1982'' (7", 1989)
''Unkind'' (7", 1990)
''Message'' (7", Kill City/Propaganda, 1990)
''PROPAGANDA'' (LP, Kill City/Propaganda, 1991)
''Six Song'' (7", HCR, 1991)
''Slow Promotion'' (7", Mad Rat, 1991)
''Bizarre Domination'' (7", 1992)
''The Horse'' (7", A.A.R., 1994)
''Pahan voima'' (7", A.A.R., 1995)
''Sign of the cross'' (CD, A.A.R., 1995)
''Bondage And Anguished Life'' (7", Healthy Hands Records, 1995)
''Hardcore Brutality'' (CD, Grand Theft Audio, 1996)
''Kumia Ja Verta - 1987 Kokoelma'' (CD, Alternative Action, 1996)
''Doomed Alien Race'' (CD, A.A.R., 1997)
''Leather Enslavement'' (LP, Klayster Records, 1998)
''The Ultimate Pain'' (CD, Solardisk, 1999)
''Ääretön Propaganda'' (CD, Propaganda records PRO 2001, 1999)
''Non Ultra Descriptica'' (CD, Solardisk, 2000)
''Onnellisia Kytkentöjä 1980-2000'' (CD, Solardisk, 2002)
''Deep Wounds'' (CD, Usina De Sangue Records, 2002)
''Pissaa ja paskaa'' (CD, Propaganda records PRO 2026, 2006)
''Ääretön Propaganda'' (LP & bonus-EP, Propaganda records/Höhnie Records, 2007)
''Ihmisen poika, pedon poika'' (CD, Longplay Music / Kämäset Levyt, 2009)

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.myspace.com/terveetkadetofficial
http://www.terveetkadet.tk
http://www.propaganda.fi Propaganda recordsin kotisivu

Kirjallisuutta


Luokka:Suomalaiset punkyhtyeet
Luokka:Tornio
de:Terveet Kädet
en:Terveet Kädet
it:Terveet Kädet
pt:Terveet Kädet

Rock'n'Roll Band


Rock'n'Roll Band oli suomalainen rock-yhtye, jota verrataan usein samoihin aikoihin soittaneeseen Hurriganesiin. Yhtye oli lyhytikäinen: se toimi vuoden 1975 aikana ja hajosi ennen jouluksi ilmestynyttä albumiaan ''Everybody Needs Dancemusic Sometimes'', joka sisältää yhtyeen tunnetuimman kappaleen "I'm Gonna Roll". Yhtye koottiin uudelleen vuonna 2005 lyhyeksi aikaa.

Historia


Rock'n'Roll Bandin juuret juontuvat vuoden 1974 kesään, jolloin kitaristi Janne Ödner sekä Affe Forsman päättivät perustaa yhtyeen Pave Maijanen kanssa. Syksyllä 1974 he äänittivät rock-version "Fever" -nimisestä jazziskelmästä, ja se julkaistiin singlenä seuraavan vuoden alkupuolella. Ödner soitti samoihin aikoihin Orfeus-yhtyeessä Dave Lindholmin kanssa ja pyysi tätä Rock'n'Roll Bandiin Orfeuksen hajottua. Lindholm ei aluksi halunnut liittyä yhtyeeseen, mutta muutti myöhemmin mielensä, jolloin Ödner itse lähti pois yhtyeestä ennen yhtyeen ensiesiintymistä Virrat vappuna 1975. Hienoista kohua aiheutti se, että aiemmin suomeksi laulanut Lindholm oli uuden yhtyeen myötä vaihtanut laulukielen englantiin.
Suurimmaksi hitiksi yhtyeen kappaleista nousi "I'm Gonna Roll". Sen lauloi Lindholmin sijaan basisti Pave Maijanen, ja se valittiin vuonna 1975 musiikkilehti Soundin lukijaäänestyksessä vuoden singleksi. Yhtye esiintyi viimeisen kerran syyskuussa 1975 Helsinki Kulttuuritalolla Pekka Strengin ja Matti Kurkinen muistokonsertissa. Tämän jälkeen Dave Lindholm kokosi yhtyeen Pen Lee & Co ja Maijanen perusti Albert Järvinen ja Ippe Kätkän kanssa Royalsin. Rock'n'Roll Bandin esikoisalbumi ''Everybody Needs Dancemusic Sometimes'' julkaistiin vuoden 1975 joulukuussa yhtyeen jo hajottua. Ödner kuoli vuonna 1981.
Kesällä 2005 Rock'n'Roll Band palasi lavoille alkuperäiskokoonpanossaan. Esiintymisiä edelsi yhtyeen uusi singlejulkaisu ''Rock'n'Roll Fire / Rock'n'Roll Water'', joka julkaistiin huhtikuussa 2005. Puistoblues-festivaaleilla yhtye äänitti live-levyn ja DVD:n ''New Memories'', joka julkaistiin marraskuussa 2005. Yhtye jatkoi esiintymisiä ja teki 30th Anniversary -kiertueen loka-marraskuussa 2005. Se käsitti 15 esiintymistä, joista viimeinen oli VR:n makasiineilla Helsingissä 19. marraskuuta 2005.
Vuonna 2008 Rock'n'Roll Band palasi lavalle Remu Aaltonen 60-vuotisjuhlissa Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla 10. tammikuuta.

Kokoonpano


Dave Lindholm (laulu ja kitara)
Pave Maijanen (bassokitara, laulu kappaleissa ''I'm Gonna Roll'', ''I Know What You Want, Sister'' ja ''Rock 'n' Roll Water'')
Affe Forsman (rumpu)
Janne Ödneriä ei aina pidetä varsinaisena jäsenenä, vaikka hän olikin perustamassa yhtyettä.
Satunnaisesti keikoilla 1970-luku oli mukana myös Albert Järvinen.

Diskografia

Albumit


''Everybody Needs Dancemusic Sometimes'' (1975)
''New Memories'' (2005) (Live-CD/DVD)

Singlet


''I'm Gonna Roll / Come 'Round Betty'' (1975)
''I Know What You Want, Sister / Gotta Go Downtown'' (1976)
''Rock'n'Roll Fire / Rock'n'Roll Water'' (2005)

Aiheesta muualla


http://www.sjoki.uta.fi/~latvis/yhtyeet/DaveLindholm/everybody_needs_dancemusic_sometimes.html Everybody Needs Dancemusic Sometimes
Luokka:Dave Lindholmin yhtyeet

Kingstown


Kingstown on Saint Vincent ja Grenadiinit pääkaupunki ja Saint Vincentin saaren tärkein satama. Kingstownin asukasluku oli arvion mukaan vuonna 2003 29&nbsp;382 henkeä. Kingstown on saaren maatalousteollisuuden keskus ja turistien sisääntulosatama. Vienti käsittää banaanit, pähkinät ja Arrowjuuri eli nuolijuuret. Kingstown sijaitsee Saint Georgen kunnassa, joka on koko maan hallinnollinen keskus.

Lähteet

Aiheesta muualla


http://www.virtualtourist.com/travel/Caribbean_and_Central_America/Saint_Vincent_and_the_Grenadines/Parish_of_Saint_George/Kingstown-1706026/TravelGuide-Kingstown.html Kingstownin turistiopas
Luokka:Saint Vincentin ja Grenadiinien maantiede
af:Kingstown
am:ኪንግስታውን
ar:كينغستاون
az:Kinqstaun
id:Kingstown
zh-min-nan:Kingstown, Sèng Vincent kap Grenadines
be:Горад Кінгстаўн
be-x-old:Кінгстаўн
bo:ཁིན་སི་ཐོན།
bs:Kingstown
br:Kingstown (Sant-Visant hag ar Grenadinez)
bg:Кингстаун
ca:Kingstown
cs:Kingstown
cy:Kingstown
da:Kingstown
de:Kingstown
et:Kingstown
el:Κίνγκσταουν
en:Kingstown
es:Kingstown
eo:Kingstaŭno
eu:Kingstown
fa:کینگزتاون
hif:Kingstown
fr:Kingstown
fy:Kingstown (Sint Finsint)
gd:Kingstown
gl:Kingstown
ko:킹스타운
hr:Kingstown
io:Kingstown
it:Kingstown
he:קינגסטאון
ka:კინგსტაუნი
sw:Kingstown
lv:Kingstauna
lt:Kingstaunas
lmo:Kingstown
hu:Kingstown
mk:Кингстаун
mr:किंग्सटाउन
nl:Kingstown (Saint Vincent en de Grenadines)
ja:キングスタウン
no:Kingstown
nn:Kingstown
nov:Kingstown
oc:Kingstown
pms:Kingstown
pl:Kingstown
pt:Kingstown
ro:Kingstown
ru:Кингстаун
sah:Киҥстаун
simple:Kingstown
sk:Kingstown
sl:Kingstown
sr:Кингстаун
sh:Kingstown
sv:Kingstown
tl:Kingstown
th:คิงส์ทาวน์
ur:کنگز ٹاؤن
vi:Kingstown
tg:Кингстаун
tr:Kingstown
uk:Кінгстаун
war:Kingstown, San Vincente ngan an Grenadines
yo:Kingstown
zh:金斯敦 (圣文森特和格林纳丁斯)

Barbareskivaltiot

Kuva:French ship under atack by barbary pirates.jpg
Barbareskivaltiot (engl. ''Barbary'') on Pohjois-Afrikka rannikon valtioiden (Algerian, Marokko, Tunisian ja Tripolitanian, nykyisen Libyan) vanha nimitys, joka viittaa erityisesti näiden maiden historialliseen menneisyyteen merirosvous. Sikäläiset merirosvot tunnettiin nimellä barbareskit. Samoista maista on käytetty myös nimeä Berberia, mikä viittaa berberit.
Barbareskivaltiot tulivat kuuluisiksi merirosvoudestansa, jonka vuoksi useimpien Eurooppa valtioiden oli turvatakseen laivansa maksettava niille veroa. Ranskan vallattua Algerian 1830 loppui merirosvous, viimeksi Marokko.
Näiden barbareskivaltioiden tuottoisa merirosvous alkoi 1400-luvulla. Nimitys lienee sekoitus alueella asuneen berberit nimestä ja sanasta barbaari. Merirosvoilu alkoi Espanjasta karkotettujen maurit ryhtyessä häiritsemään voittajiensa meriyhteyksiä. Samalla barbareskivaltiot kävivät Turkin yliherruuden alaisina pyhä sotaa islamin puolesta kristinusko vastaan. Merirosvojen toiminta oli voimakkaimmillaan 1600-luvulla, jolloin he muodostivat alituisen uhan Välimeren satamakaupungeille ulottaen ryöstöretkensä aina Irlantiin ja jopa Islantiin saakka. Gibraltarin itäpuolelle uskaltautuneet eurooppalaiset kauppa-alukset menettivät lastinsa merirosvolaivastoille, ja vangitut merimiehet myytiin orjiksi tai vapautettiin korkeita lunnaita vastaan.
Kauppavaihto Välimeren maiden kanssa järjestettiin siten, että useimmat Euroopan valtiot suorittivat barbareskivaltioille vuosittain tietyn maksun saadakseen oikeuden vapaaseen purjehdukseen. Useista merirosvoja vastaan lähetetyistä rangaistusretkikunnista huolimatta kaappaustoiminta jatkui 1800-luvulle saakka. Vasta amerikkalainen kommodori Decatur sekä lordi Exmouthin johtama brittiläis-hollantilainen laivasto saivat barbareskivaltiot 1815-16 luopumaan omaksumistaan menettelytavoista. Ranskan suorittama Algerian valloitus 1830 merkitsi merirosvojen toiminnan loppumista. Marokko vaati vuosittaisia maksujaan edelleenkin, kunnes Tanska ja Ruotsi viimeisinä maina lopettivat ne 1845.

Lähteet


Luokka:Afrikan historia
ar:الساحل البربري
an:Berbería
be:Варварскі бераг
bg:Варварски бряг
ca:Barbaria
de:Barbareskenstaaten
en:Barbary Coast
es:Berbería
eo:Berberio
fr:Côte des Barbaresques
ko:바버리 해안
is:Barbaríið
it:Stati barbareschi
he:ברבריה
nl:Barbarije
no:Barbareskkysten
nn:Barbareskkysten
pl:Berberia
pt:Berbéria
ru:Варварский берег
simple:Barbary Coast
sv:Barbareskkusten
th:ชายฝั่งบาร์บารี
uk:Барбарія
zh:巴巴利海岸

Peijainen

Peijaiset

Jääkäri


Jääkäri (, ’metsästäjä’) on kevyen jalkaväkiyksikön sotilas.
Jääkäri tarkoittaa nopeasti liikkuvaa jalkaväkisotilasta. Suomessa jääkäreiksi on kutsuttu erityisesti jääkäriliike liittyneitä Saksan keisarikunta 1915–1917 sotilaskoulutuksen saaneita ”Saksan jääkäreitä”. Nykyään Suomen puolustusvoimat jalkaväkiyksiköiden sotamies (Suomi) yleinen nimitys on jääkäri.

Varhainen historia


Ajatus tarkka-ampuja käytöstä taistelukentällä syntyi Pohjois-Amerikka seitsenvuotinen sota. Yhdysvallat armeija käytti heitä myös hyvällä menestyksellä Yhdysvaltain vapaussota. Tällaiset tarkka-ampujat käyttivät aseinaan rihlattuja kivääri, joiden tuli oli perinteisestä muskettitulesta poiketen erittäin tarkkaa pitkänkin matkan päästä. Näistä tarkka-ampujista ei kuitenkaan ollut avoimessa taistelussa vastusta linjajalkaväelle, ja ne tulivatkin käyttöön vain linjataktiikka lisäksi, taistelua valmistelevina sotilaina. Amerikkalaiset käyttivätkin tarkka-ampujia aina taistelun alussa. 1700-luku lopulla kevyen jalkaväen ajatus levisi Eurooppaan, jossa alettiin koota ja kouluttaa vastaavia osastoja.
Saksassa näitä sotilaita kutsuttiin jääkäreiksi (''Jäger''), Ranskassa ''tiraljööreiksi'' (''tiralleur'') tai chasseureiksi (''chasseur''), kun taas Yhdistynyt kuningaskunta puhuttiin yleisemmin kevyestä jalkaväestä (''Light Infantry'') tai kivääriyksiköistä (''Rifles''). Osastojen taktiikka ja tehtävä taistelukentällä oli kuitenkin sama kaikkialla.
Aluksi jääkärit värvättiin metsänvartijoiden ja metsästäjien joukosta. Heidän taustansa oli usein keskiluokkainen tai muutoin vähemmän ylhäinen. Kuten kevyttä jalkaväkeä yleensäkin, jääkäreitä käytettiin tiedustelussa, kahakoinnissa tai raskaampien yksiköiden suojana. Poikkeuksellisen tarkan kivääritulen vuoksi kevyt jalkaväki saattoi myös tarjota suojatulta haavoittuvammille yksiköille, kuten pioneeri, jotka työskentelivät juoksuhauta edustalla. Erinomaisina tarkka-ampujina jääkärit saattoivat myös aiheuttaa suuria menetyksiä vihollisen upseerien keskuudessa.
Jääkärit eivät olleet pelkästään taitavia ampujia. He osasivat myös huoltaa ja ylläpitää tarkkoja ja hienovaraisia kivääreitä aikana, jolloin vain harvoilla oli mitään kokemusta mekaanisista laitteista. Koska nämä joukot omistivat omat aseensa, heillä oli merkittävä puolustuksellinen rooli eräänlaisina kodinturvajoukot ennen varsinaista liikekannallepanoa. Lähitaistelua varten jääkärit kantoivat muun muassa pientä suorateräistä metsästysmiekkaa, jonka nimi oli ''Hirschfänger''.

Napoleonin aika


Jääkäreistä tuli suosittu yksikkötyyppi Napoleonin sodat aikana, kun porvaristaustaiset vapaaehtoiset järjestäytyivät vastustamaan Napoleon I valloitusta Eurooppa saksankielisillä alueilla. Aiempia perinteitä jatkaen nämä jääkärit olivat järjestäytyneitä isänmaallisia vapaaehtoisia, jotka omista varoistaan tai naapureiden ja tuttavien avustuksella kustansivat aseensa ja univormunsa. Napoleonia vastaan suoritettu toiminta aiheutti suuren määrän tappioita erityisesti vihollisen upseerien keskuudessa ja monia jääkäreitä ylennettiin. Napoleonin sotien loppupuolella useimmat aliupseerit saksankielisissä maissa olivat juuri ylennyksen saaneita jääkäreitä.

Maailmansodat


Ensimmäinen maailmansota ja toinen maailmansota aikana Saksan armeija otti jääkäri-nimen käyttöön useille kevyille yksiköille, kuten vuoristossa toimiville joukoille sekä sotien välissä myös uudenlaisille laskuvarjojääkäri (''Fallschirmjäger'').

Suomen jääkärit


Suomen suuriruhtinaskunta jääkäriliike kehittyi sortokausi aikana, kun Suomessa pohdittiin itsenäistymisen mahdollisuutta ja toivottiin yleisesti Venäjän keisarikunta tappiota ensimmäisessä maailmansodassa. Jääkäriliike kehittyi ylioppilaspiireissä, ja se otti päämääräkseen Suomen irrottamisen Venäjästä.
Koska sotilaskoulutusta oli vaikea saada Suomessa, suomalaiset kääntyivät Saksan keisarikunta puoleen. Suoritettiin maanlaajuinen salainen värväys, ja vuonna 1915 ensin 200 ja myöhemmin jopa 2&nbsp;000 nuorta miestä matkusti Saksaan ja sai koulutuksen Kuninkaallisen Preussin jääkäripataljoona 27.
Pataljoona osallistui taisteluihin Venäjää vastaan Baltian maat. Vuonna 1918 osa jääkäreistä palasi sotimaan Suomen sisällissota. Osa jääkäreistä jäi sodan jälkeen palvelemaan upseereina ja valtaosa osallistui talvisota ja jatkosotaan. Yhteensä 49 jääkäriupseeria sai kenraalin sotilasarvon ja jääkäreiden vaikutus Suomen puolustusvoimat kehittämisessä oli hyvin suuri 1950-luvulle asti. Näillä ”Saksan-jääkäreillä” oli oikeus käyttää varsinaisen sotilasarvonsa edessä määriteosaa ''jääkäri'' (esimerkiksi jääkärikenraali, jääkärimajuri).
Suomessa itsenäisyyden alkuvaiheissa jääkärijoukko olivat jalkaväkijoukkoja, jotka oli varustettu marssia nopeampaa liikkumista varten polkupyörin. 1910-luvulla ja sen jälkeenkin kutsuttiin Saksassa sotilaskoulutusta hankkinutta sotilasta suomen kielellä ''Saksan jääkäriksi'', jottei sana olisi sekoittunut metsästäjään.
Jääkäreiden perinne näkyy edelleen myös miehistön sotilasarvoissa ja kauluslaatoissa. Aikaisemmin Uudenmaan, Kymen, Hämeen, Lapin, ym. jääkäripataljoonat (myös Rannikkojääkäripataljoona Upinniemessä) vaalivat jääkäriliikkeen perinteitä, joten niissä miehistön kauluslaatassa oli keltaiset reunukset vihreällä pohjalla, ja alin miehistön sotilasarvo oli jääkäri. Muissa jalkaväen joukko-osastoissa (muun muassa Savon ja Kainuun Prikaati) miehistön kauluslaatassa oli tuolloin harmaat reunukset vihreällä pohjalla, ja alin miehistön sotilasarvo oli sotamies. Sittemmin jääkäripataljoonat on liitetty joukkoyksikköinä prikaateihin, ja kaikki jalkaväkiyksiköiden sotilaat ovat nykyään jääkäreitä. Myös kauluslaatat ovat nykyisissä jalkaväkiyksiköissä keltareunuksisia ja vihreäpohjaisia. Jääkäriliikkeen perintöä on myös Panssariprikaatiin kuuluva Jääkäritykistörykmentti, entinen ''Jääkäripatteristo''. Tämän lisäksi kyseinen prikaati (kuten nykyään myös Karjalan prikaati) kouluttaa panssarijääkäreitä, jotka liikkuvat rynnäkköpanssarivaunulla ja taistelevat jalan.
Luokka:Koulutushaarat
Luokka:Suomen puolustusvoimien koulutushaarat
Luokka:Sotilasarvot
Luokka:Jääkäriaktivismi
cs:Polní myslivec
de:Jäger (Militär)
et:Kütiväeosa
en:Jäger (military)
fr:Chasseur à pied
ko:독일 경보병
lt:Jėgeriai
ja:猟兵
no:Jeger (soldat)
nn:Jegersoldat
pl:Jegrzy
pt:Jäger
ro:Jäger (soldat)
ru:Егерь
sv:Jägarförband
uk:Єгер (військова справа)
zh:獵兵

Peijaat

Peijaiset

Peijahaat

Peijaiset

Karhunpeijaiset

Peijaiset

Karhun peijaiset

Peijaiset

Hirvipeijaiset

Peijaiset